Szinergia az egyházban

2013/09/14. - írta: F. Z.

Néhány gondolatot szeretnék fűzni egy fogalomhoz, ez pedig a szinergia.

Jelentése: olyan együtthatás, amikor több elem együttműködéséből nagyobb teljesítmény jön létre, mintha az elemeket egyszerűen összeadnánk. Gyakorlati példát tekintve ez lehet például két kutató, akik önállóan szép sikereket érhetnek el a szakterületükön, de együtt dolgozva, egymás által inspirálva sokkal eredményesebbek lesznek. Másik példa a házasság: a férjnek a társa iránti szeretete és türelme előhozza azokat a rejtett tartalékokat a feleségből, amik maguktól nem biztos, hogy felszínre jutnának. Egy igei példa a szinergiára:

5Móz 32,30a Miképpen kergethetne egy ezeret, és kettő hogyan űzhetne tízezeret...

Ha a fent normális – lineáris – arányosság lenne, akkor a kettő kétezret tudna elűzni, ehelyett ketten tízezret képesek megfutamítani. Ez bizony jobb arány. :) Jelen időnkben, ahol nagyon fontos az együttműködés, az Krisztus Egyháza, melyről Pál az alábbi hasonlattal ír:

1Kor 12,12-18 Mert amiképpen a test egy és sok tagja van, az egy testnek tagjai pedig, noha sokan vannak, mind egy test, azonképpen a Krisztus is. Mert hiszen egy Lélek által mi mindnyájan egy testté kereszteltettünk meg, akár zsidók, akár görögök, akár szolgák, akár szabadok; és mindnyájan egy Lélekkel itattattunk meg. Mert a test sem egy tag, hanem sok. Ha ezt mondaná a láb: mivelhogy nem kéz vagyok, nem vagyok a testből való; avagy nem a testből való-é azért? És ha a fül ezt mondaná: mivelhogy nem vagyok szem, nem vagyok a testből való; avagy nem a testből való-é azért? Ha az egész test szem, hol a hallás? ha az egész hallás, hol a szaglás? Most pedig az Isten elhelyezte a tagokat a testben egyenként mindeniket, amint akarta.

Fontos kihangsúlyozni, hogy minden egyes testrésznek megvan a maga helye és a maga funkciója. Az emberi szervek önmagukban életképtelenek, azonban a testben annak működését segítik: ráadásul a többi szervvel szorosan együttműködve. Önmagában emiatt is hiábavaló mindenféle irigység és versengés az egyházban, akár a felekezetek, akár a személyek között. Egyik tag sem feljebbvaló a másiknál, mégha dicsőségesebbnek látszik is. Látható, hogy a tagok együttműködve a testet építik, így közvetlenül vagy közvetve, de egymást segítik, és együtt többre képesek, mint önállóan: ez a szinergia.

1Kor 13,9 Mert rész szerint van bennünk az ismeret, rész szerint a prófétálás.

 Véleményem szerint, hasonló elv érvényes az egyházra és az egyes tagokra az ismeret területén is. Mindenkinek bizonyos látás és kijelentés adatott, de fontos tudni, hogy mindezek rész szerintiek. Nem hiába mondja az apostol egy helyen, hogy mindenkinek van zsoltára, dícsérete, kijelentése, melyekkel szolgáljunk egymás felé egymás épülésére: a rész szerint való ismeretek egymást kiegészítik, teljesebbé teszik.

Megnézve az apostoli leveleket: János a szeretetről ír sok helyen, Pál a hitből való megigazulást taglalja, Jakab pedig a hit cselekedeteit. Ezeket a leveleket önállóan szemlélve számos látszólagos ellentmondásra juthatunk, de ha beleillesztjük őket Isten kijelentésébe és akaratába, akkor látható, hogy nemhogy egymásnak ellentmondanak, hanem egymást tökéletesen kiegészítik, egy-egy részterületre világítva rá.

A test felépítését szemlélve, a szinergia elvét megértve talán közelebb kerülünk ahhoz, hogy egymásban ne riválist, hanem partnert lássunk. Így valószínűleg könnyebben tudjuk majd egymást szeretni, és a világ egyszer csak nem a keresztények közötti örökös rivalizálást, ellenségeskedést, hanem a szeretetet fogja észrevenni...

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://legyenhited.blog.hu/api/trackback/id/tr495513001

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása